Laatste nieuws

Laatste foto's https://www.facebook.com/KnegselsGilde

Op 16 Juli j.l.  op onze teerdag hadden we drie jubilarissen die allen 25 jaar lid zijn van ons gilde.
Te weten Antoon van der Heijden, Arnold Wouters en Adrie wouters.
gefeliciteerd en op naar de volgende 25 jaar1e prijs viertal geweerschieten op gildedag in Vessem

Gewonnen door, Dinie wouters, Henk Jansen, Jo van Oorschot en Cor van der Heijden.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Wie wordt de Dorpskoning van Knegsel in 2018?

 Dit nieuwe evenement, georganiseerd door het Gilde Sint Monulphus en Gondulphus, zal plaats gaan vinden op de huidige Gilde avonden die er zullen zijn in mei en begin juni.

Alle Knegselnaren, dames en heren van boven de 16 jaar, kunnen hier aan deelnemen. Als vriendengroep, buurtgenoten en vereniging kunnen jullie je eigen hiervoor op gegeven. Maar ook gewoon als individu.   Iedereen zal toch individueel om te titel mogen gaan strijden.

Leden van het eigen Gilde zijn uitgesloten van deelname.

We gaan dan een wedstrijdje organiseren voor het schieten met geweer.

Het geweer is van kaliber 2.2  

Deze avonden zullen zijn: woensdag 9 mei, woensdag 23 mei en woensdag 13 juni aanstaande.

Uit al deze wedstrijden zal een winnaar komen, en deze mag zich voor een jaar de Dorpskoning van Knegsel gaan noemen.

 De komende weken meer informatie hierover.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Woensdagavonden = Gildeavonden

De zondagochtend worden weer ingeruild voor de woensdagavonden.

Vanaf April zullen we om de 2x weken weer onze vereniging avond organiseren en daarbij is iedereen ook van buiten de vereniging van harte uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen in onze vernieuwde accommodatie. In de afgelopen tijd zijn vele vrijwilligers weer volop in de weer geweest om alles te realiseren tot een mooi eindresultaat.

 

De woensdagavond zullen plaats vinden op:

11 en 25 april

9 en 23 mei

6 en 20 juni

4 en 18 juli

              1, 15 en 29 augustus

 

Graag tot dan.                                                   


Jaarvergadering Gilde St. Monulphus & Gondulphus

Op maandag 19 februari stond de Algemene Ledenvergadering weer op de agenda voor het Knegselse Gilde. Hoewel de vergadering kort en krachtig was moesten er wel 3x stemronden gedaan worden voor diverse nieuwe functies in de Overheid. Ook werden alle zaken voor 2018 aandachtig besproken en werd er zorgvuldig gekeken naar de nabije toekomst; maar ook ons toekomstbeeld voor over diverse jaren. In 2025 willen we tenslotte weer een groot Gildefeest organiseren in ons dorpje.Verheugd kunnen we ook mededelen dat de Overheid (ofwel het bestuur)  naar ieders tevredenheid wordt voorgezet in een nieuwe zetting.

Frits van Beers, Eerste Deken was aftredend maar herkiesbaar, heeft van de aanwezige een positief antwoord gekregen en is herkozen. Dat is goed, want met zijn ruim 40 jaar ervaring binnen het Gilde en tal van functies uit het verleden is Frits zijn kennis en kunde erg bruikbaar. Succes Frits als barbeheerder, Hoofdtambour en met je volgende termijn als Eerste Deken.

 

Ger van de Ven, Tweede Deken, maar aftredend gaat het wat rustiger aan doen. Na ruim 20 jaar van ontzettend veel inzet is het voor Ger genoeg geweest als bestuurslid. Na mooie woorden van de Hoofdman en een fles Nipperke wordt Ger bedankt door een luid applaus.Dit applaus heeft Ger zeker verdiend. Ook Ger is al meer dan 40 jaar actief lid binnen ons Gilde. Hij is begonnen als vendelier en nu nog actief schutter in diverse competities. Hij heeft het huidige schietterrein mee helpen realiseren en brengt aan de schutsbomen nog regelmatig uitbreidingen aan. Bij het kwartier van Oirschot zit hij al 30 jaar in de schietcommissie om onder andere de wedstrijden tijdens de gildedagen in goede banen te leiden. Het kaartschieten op de kermisdinsdag is bij hem ook nog steeds in goede handen. Het “koning der koningen van de gemeente Eersel” is door hem geïntroduceerd. Zelf is hij bij  ons eigen gilde 2 maal koning geweest, na de 2de maal, is hij als tweede deken in het bestuur gekomen. Dat is dus al ruim 20 jaar geleden. In 1998 was hij medeoprichter van de zomermarktcommissie en daarvan ook jarenlang voorzitter geweest. Dat hier de stekker nu uitgetrokken is deed Ger ook ontzetten veel pijn. En alsof dat nog niet genoeg is heeft hij in 1986, 2000 en 2010 het gildefeest mee georganiseerd. Voor Ger was er dan ook niet voor de niets een Koninklijke Onderscheiding weggelegd. Dit lintje is natuurlijk de kroon op al zijn werk voor onder andere ons Gilde.

 

 

 

 

 

 

 

Stephan Lemm is voorgedragen voor nieuwe Tweede Deken. Van alle aanwezige krijg hij de volledige waardering en wordt benoemd tot zijn nieuwe functie. Stephan is vergeleken bij deze heren eigenlijk nog maar een “broekie”.

In 2004 is hij pas officieel lid geworden van het Gilde. Nadat diverse familieleden hem al voor waren gegaan is het aan Stephan de eer om de familienaam Lemm weer hoog te houden. Naast het Gilde heeft Stephan nog diverse hobby’s. De Knegselse Boys, biljarten, maar tegenwoordig is zijn grootste passie toch wel de jacht. Na het behalen van zijn acte is Stephan een volleerd schutter.

Stephan zijn ervaringen, ideeën en meningen komen zeker van pas in zijn nieuwe functie.

   

Henk Janssen is voorgedragen voor nieuwe Opgaande Deken. Ook hij krijgt van alle aanwezige een 100% positieve uitslag om in zijn nieuwe functie in de Overheid deel te nemen. Ook Henk is geen onbekende in de Overheid. In de periode 1990-1993 was Henk Koning van het Gilde en daarbij ook direct lid van de Overheid. Daarna heeft Henk nog diverse jaren als barbeheerder gewerkt en waren de lijntjes met diverse ook kort. Als succesvolle schutter, met diverse prijzen op zak als korps en individueel, weet Henk alles over het schieten, de wapens en allerlei regels omtrent dit. Met het vertrek van Ger is Henk dus een ideale aanvulling om zijn kennis en kunde te delen in de Overheid.

 

Frits, Stephan en Henk proficiat en succes met alles.

Ger bedankt voor alles en wel betrokken blijven met al jouw know-how.

 

Nieuwe Koning Ruud Verstijnen (21 jaar)

Op maandagmiddag 17 juli rond de klok van  15.10 uur viel het verlossende schot. Nadat  5.x leden mee geschoten hadden voor het Koningschap van de Gilde St. Monulphus en Gondulphus. Met 118.x schoten was de kleurrijke vogel naar beneden.RuudVerstijnen mag zich de 45e Koning van het Knegselse Gilde noemen, Ruud mag zich niet de jongste Koning van het Gilde noemen, maar hij is wel jongste lid van de vereniging. In het dagelijkse leven is Ruud fietsenmaker en lasser bij VDL in Hapert.Alle aanwezige hebben  de nieuwe Koning ter plekke al van harte gefeliciteerd. Maar later die middag aangekomen bij Dinee Cafe De Kempen is er met de Erewijn nog een officiele toast uitgebracht op de nieuwe Koning. 

 

Frits van Beers 40 jaar jubilaris met links zijn vrouw Annemieke.

Zaterdag 16 juli en zondag 17 juli vierde het Gilde uit Knegsel haar jaarlijkse Teerdag. Naast het drukke en historische programma moest er zeker ook even stil gestaan worden bij een huldiging voor onze 1e Deken Frits van Beers.Drie jaar voordat hij officieel lid kan worden de officiële leeftijd is achttien is hij als jeugdtamboer begonnen dus ruim 40 jaar geleden.Vanaf 2005 nam hij zitting in de Overheid als Rentmeester. Vanaf 2008 tot 2011 was hij Koning van het Gilde, om vervolgens in 2011 na het koningschieten beëindigde ook zijn functie in de Overheid. In 2014 is hij weer actief geworden in de Overheid als Eerste Deken.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op maandag 13 Februari j.l. Is Wim Teunissen wederom voor 6 jaren herkozen tot vaandrig.

Jeroen Tholen is gekozen tot opgaande Deken. Beiden proficiat.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaterdag 16 juli vierde het Gilde uit Knegsel haar jaarlijkse teerdag.

Ger van de Ven vierde zijn 40-jarig jubileum. Ger is een actief lid binnen de eigen gilde, maar ook veelvuldig op pad namens de schietcommissie van Kwartier van Oirschot.

Daarom vele mooie worden van bovengenoemde, en de eigen hoofdman Henk Rijkers. Voor zijn Jose een bos mooie bloemen en voor Ger een prachtig speldje.

Leo van der Heijden vierder zijn 50-jarig jubileum. Leo heeft en doet momenteel nog erg veel vrijwilligerswerk bij het Knegselse Gilde. Maar evenals Ger is hij erg actief voor het Kwartier van Oirschot. Als omroeper is hij al bijna 20 jaar actief en dus heeft hij vele Gilde feesten van dichtbij meegemaakt. Zowel in Knegsel en bij Kwartier zijn ze erg trots op Leo. Vandaar dat ook de kinderen en alle kleinkinderen van Leo aanwezig waren.

Ook nu weer veel lovende worden, bloemen voor zijn vrouw Corrie, het mooie speldje en als extra een mooi beeldje.

 

 

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Opening Kapel Zand Oerle

 Het is eindelijk zover, het kapelletje Onze Lieve Vrouwe in ’t Zand te Zandoerle is bijna opgeknapt. Het rijksmonument dateert alweer uit 1807. In 1817 kreeg men toestemming om in deze kapel  van mei tot en met oktober de rozenkrans te bidden. Tot op heden wordt dit nog steeds een paar keer per jaar gedaan.

De 26e jaarlijkse bedevaart tussen de Gilden uit Knegsel (Sint Monulphus en Gondulphus), het Gilde uit Oerle (Sint Jan Baptist) en het Gilde uit Wintelre (Gilde van Onze Lieve Vrouw en de Heilige Willibrordus) vond nog plaats in de noodkapel. Maar ter gelegenheid van de heropening zijn ook deze 3 gilden opnieuw aanwezig.

 Er zal een openlucht mis plaats vinden op vrijdag 22 juli om 19.30 uur met de drie gilden en andere parochianen en geïnteresseerde.

De voorganger is meneer Pastoor Verschuren

U bent allen van harte welkom om deze viering bij te wonen

Na deze dienst zullen alle tamboers en vendeliers tezamen een Gildegroet geven onder het bladerdek van de oude lindebomen.

Na de vendelgroet gaan we bij ’t Zand een consumptie nuttigen met iets erbij.

 Namens Stichting Vrienden Maria Kapel te Zand Oerle

 ---------------------------------------------------------------------------------

Kringdag Kempenland in Steensel  5 juni 2016.

 

Het was een mooie (warme) dag voor Kringdag bij onze buren. Als gastgilde hebben wij ons van de beste kant laten zien. Mochten we in 4x wedstrijden deelnemen hebben we er toch mooi 3x de 1e plaats uitgesleept.

Als kleine Gilde hebben we in de optocht de jury niet kunnen imponeren. Maar het was mooi om te zien dat diverse Knegselnaren langs de kant stonden om te komen kijken, of zelfs later nog op het feestterrein te zien waren.

Maar ondanks dat we die prijs niet hebben gehaald hadden onze schutters en vendelier wel zilver bemachtigd.

Wim Teunissen was de beste in de C klasse vendelen.

Jo v Oirschot was de beste schutter individueel, 1e prijs kampioen.

Maar ook in het viertal was Jo de beste, samen met Nol Wouters, Dinie Wouters en Henk Janssen, hebben ze weer de 1e plaats gewonnen.

Dame en heren, van harte proficiat.

 

Ook in de tent waren we weer positief aanwezig. Samen met DJ Hans Willems hebben ervoor gezorgd dat het een onvergetelijke middag en avond is geworden.

De verbroedering was weer optimaal en samen met de gastgilde uit Vessem en Wintelre hebben we laten zien wat feesten is in onze Kring.

 

Kringdag in Best   29 Mei 2016

 

’s Morgens vroeg vertrok de huifkar naar Best. Toen was het nog droog.

Tijdens de optocht hebben we het gelukkig ook droog gehouden in het mooie Best, maar eenmaal terug gekomen bij tent werd het weer minder en minder.

De massale opmars, waarbij ook diverse Knegselse gildebroeders aan deelname, begon met een spatje regen. Maar onze viermaal schutters hebben ‘t bij hun wedstrijden niet droog kunnen houden. En ook bij het Koningschieten was t regenachtig. Daarin tegen kon vendelier Wim wel zijn kunsten laten zien, tussen de buien door.

Ondanks de regen en wind hebben onze vierschutters (Dini Wouters,  Jo v Oorschot, Henk Jansen en Antoon v/d Heijden) de 1e prijs behaald bij korpsschieten. De 2e prijs personeelschieten was voor Henk Jansen. Proficiat dame en heren! Pieter en Wim vielen buiten de prijzen, en bij de optocht zijn we helaas ook buiten de prijzen gevallen.

Maar samen met de gilde uit Casteren, Vessem en Wintelre waren we wel weer de smaakmakers in de feesttent en was de verbroedering optimaal.

 Chauffeur Adrie Beckers bedankt voor de veilige heen en terugreis met de huifkar!!

---------------------------------------------------------------------------------

Marcel de Koning Nieuwe Hoofdman bij St Lambertusgilde Vessem. Oud Hoofdman Frans Mijs ere Hoofdman.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tijdens de algemene ledenvergadering jl. is Henk Rijkers herkozen als hoofdman voor een periode van 6 jaar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op 8 November is na ruim 40 jaar gildebroederschap Frans van Beers plotseling overleden, moge hij rusten in vrede.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pieter Beerens heeft het wisselschild geschoten op kermis dinsdag.

De Gouden Carolus( Kruisboogschieten) gaat dit jaar naar Adrie Wouters gedeelde tweede plaats is voor Frits van Beers en Dinie Wouters

Het Hendrik v Boxem wisselspeld (geweerschieten) gaat naar 1Toon vd Heijden 2 Dinie wouters 3 Jo v Oorschot & Bart v Dillen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Woensdagavond gildeavond aanvang 19.00 u voor datum's zie agenda

De Jeu de boules baan is vanaf heden ook op deze avonden in gebruik!