Laatste nieuws

Op kermisdinsdag 10 september hebben we als gilde samen met winnaars van de competitie dorpskoning, introducés  en buurtgenoten weer een gezellige dag gehad.

Het Hendrik van Boxemspeldje werd gewonnen door Stephan Lemm, met het 39ste schot kwam de puist van de spil.

 

David Le Large dorpskoning van het gilde.

Teerdag Gilde St. Monulphus en Gondulphus

Dinsdag 16 juli j.l. is de jaarlijkse teerdag door het gilde gevierd. Om 08.30 uur verzamelde alle gildeleden, inclusief  een nieuw aspirant lid Ron Beerens, samen met de burgemeester Wim Wouters en afgevaardigde van het kringbestuur zich bij dinercafé de Kempen vanwaar we in optocht naar de kerk vertrokken. Diaken Gust Jansen had zich goed geďnformeerd over het gilde en de patroon heiligen St. Monulphus en Gondulphus van het gilde en de parochiekerk. Hij droeg dan ook een waardige kerkdienst op, welke werd opgeluisterd door het gemengd parochiekoor.

Na de kerkdienst werd door de vendeliers en tamboers en vendelgroet gebracht aan diaken Gust Jansen voor de pastorie. Volgens traditie had de diaken dan ook gezorgd dat er een glas erewijn geschonken kon worden.

Vervolgens werden we gastvrij onthaald bij diner café de Kempen waar maar liefst zeven jubilarissen in het zonnetje gezet werden.

§   40 jaar: Bart van Dillen

§   25 jaar: Pieter Beerens, Cor van der Heijden, Harrie van der Heijden en Dinie Wouters

§   60 jaar: Toon Beerens en Jo Neutkens

 

Zowel de burgemeester Wim Wouters, kringbestuursvoorzitter Bert van der Staak en hoofdman Henk Rijkers spraken mooie woorden uit aan de jubilarissen. Onderscheidingen werden opgespeld en fraaie boeketten bloemen werden aangeboden.

 

Vanwege de verminderde mobiliteit kon Jo Neutkens niet aanwezig zijn op deze teerdag. In overleg is Jo op zaterdag 20 juli in zijn appartement in Groenendaal te Vessem bezocht door de Koning, hoofdman en rentmeester en zijn de felicitaties, onderscheiding en bloemen aangeboden.

 

Traditie getrouw vervolgen we de dag door de vaanderig Wim Teunissen, hoofdman Henk Rijkers en koning Ruud Verstijnen thuis op te gaan halen. Op al deze adressen werd wederom een vendelgroet verzorgd en bij de hoofdman werd een smakelijke lunch genuttigd. Nog voordat we terug keren naar diner café de Kempen gingen we de Schutsboomstraat aan, waar gebruikelijk enkele mededelingen aan de gildeleden gedaan werden door de hoofdman.

 

Omstreeks 20.00 uur vangt de feestavond bij ’t Trefpunt aan, het verenigingsgebouw van het gilde aan de Vessemseweg. Zowel binnen als buiten werd er gezellig gebuurt en gelachen op deze mooie zomeravond. Frits van Beers, de beheerder van ’t Trefpunt had goed gezorgd, het gekoelde biertje smaakte goed net als de hapjes die ter plekke van de barbecue geserveerd werden.

Tijdens de avond kregen de aanwezige vrouwen zoals van ouds een zakje met suiker aangeboden. Ook dit is een oude gebruik want daarmee werd het bier gezoet zodat minder bitter werd. Om 24.00 uur wordt de gildetrom geroerd als teken dat het mooie feest weer ten einde is.

 

Gilde avond: Iedere woensdag in oneven week.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hallo Knegsel,

 

Om jullie wat nader kennis te laten maken met ons gilde willen we een nieuw evenement organiseren. Het dorpskoning schieten. Dit willen we doen op 3 woensdag avonden in de maanden mei en juni. Om precies te zijn op 22 mei, 5 juni en 19 juni. Iedereen vanaf 16 jaar en woonachtig in Knegsel  kan hieraan deelnemen. Dit kan individueel maar ook in groepsverband. Het zou mooi zijn als Knegselse verenigingen hier tegen elkaar kunnen strijden en het een levendige, spannende wedstrijd mag worden. Deelname aan dit evenement is geheel kosteloos en gaat plaatsvinden op ons mooie gilde terrein “ ’t trefpunt” gelegen aan de Vessemseweg.

Opgeven voor dit evenement kan tot zondag 19 mei op onderstaand mail adres secretariaat@knegselsgilde.nl

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Potgrond actie

Zaterdag 23 februari zijn onze leden van het Gilde weer huis-aan-huis geweest voor de potgrondactie. Deze potgrondactie heeft weer vele blije gezichten opgeleverd. We zijn heel tevreden met de mooie hoeveelheid zakken (dit jaar een record aantal van maar liefst 680 zakken) die we bij iedereen af hebben mogen leveren.

Met het lenteweer in aantocht kunnen de bloementjes in de verse potgrond zo weer naar buiten.

Dankjewel allemaal! Tot volgend jaar.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------.

 

Jaarvergadering Gilde

 Maandag 18 februari heeft de jaarlijkse ledenvergadering van het gilde St. Monulphus en Gondulphus in ’t Trefpunt plaats gevonden. Tijdens deze ledenvergadering heeft er o.a. een bestuursverkiezing plaats gevonden.

Deken-Schrijver Ronny van de Ven stelde zich na 12 jaar niet meer herkiesbaar voor deze functie. Hoofdman Henk Rijkers bedankt Ronny voor zijn betrokkenheid en tomeloze inzet. Rentmeester Jos Verstijnen is door de overheid voorgedragen als opvolger. Met een meerderheid van stemmen is Jos dan ook gekozen. Voor de functie van Rentmeester is Ger van de Ven door de overheid voor gedragen en met een meerderheid van stemmen ook gekozen.

2e Deken, Stefan Lemm zal het komende jaar de functie bekleden als afgaande deken. Henk Jansen neemt hiermee de functie van 2e deken over en Frans van de Berg zal de functie van aankomende deken gaan vervullen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op kermisdinsdag hebben we als gilde met de buurt weer een gezellige dag gehad.

De buurt koning is Bart Seuntiens, het Hendrik van Boxemschild werdt gewonnen door Ruud verstijnen en de kermiskoning is Cor van der Heijden.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------Op 16 Juli j.l.  op onze teerdag hadden we drie jubilarissen die allen 25 jaar lid zijn van ons gilde
.
Te weten Antoon van der Heijden, Arnold Wouters en Adrie wouters.
gefeliciteerd en op naar de volgende 25 jaar1e prijs viertal geweerschieten op gildedag in Vessem

Gewonnen door, Dinie wouters, Henk Jansen, Jo van Oorschot en Cor van der Heijden.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Wie wordt de Dorpskoning van Knegsel in 2018?

 Dit nieuwe evenement, georganiseerd door het Gilde Sint Monulphus en Gondulphus, zal plaats gaan vinden op de huidige Gilde avonden die er zullen zijn in mei en begin juni.

Alle Knegselnaren, dames en heren van boven de 16 jaar, kunnen hier aan deelnemen. Als vriendengroep, buurtgenoten en vereniging kunnen jullie je eigen hiervoor op gegeven. Maar ook gewoon als individu.   Iedereen zal toch individueel om te titel mogen gaan strijden.

Leden van het eigen Gilde zijn uitgesloten van deelname.

We gaan dan een wedstrijdje organiseren voor het schieten met geweer.

Het geweer is van kaliber 2.2  

Deze avonden zullen zijn: woensdag 9 mei, woensdag 23 mei en woensdag 13 juni aanstaande.

Uit al deze wedstrijden zal een winnaar komen, en deze mag zich voor een jaar de Dorpskoning van Knegsel gaan noemen.

 De komende weken meer informatie hierover.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                   

Jaarvergadering Gilde St. Monulphus & Gondulphus

Op maandag 19 februari stond de Algemene Ledenvergadering weer op de agenda voor het Knegselse Gilde. Hoewel de vergadering kort en krachtig was moesten er wel 3x stemronden gedaan worden voor diverse nieuwe functies in de Overheid. Ook werden alle zaken voor 2018 aandachtig besproken en werd er zorgvuldig gekeken naar de nabije toekomst; maar ook ons toekomstbeeld voor over diverse jaren. In 2025 willen we tenslotte weer een groot Gildefeest organiseren in ons dorpje.Verheugd kunnen we ook mededelen dat de Overheid (ofwel het bestuur)  naar ieders tevredenheid wordt voorgezet in een nieuwe zetting.

Frits van Beers, Eerste Deken was aftredend maar herkiesbaar, heeft van de aanwezige een positief antwoord gekregen en is herkozen. Dat is goed, want met zijn ruim 40 jaar ervaring binnen het Gilde en tal van functies uit het verleden is Frits zijn kennis en kunde erg bruikbaar. Succes Frits als barbeheerder, Hoofdtambour en met je volgende termijn als Eerste Deken.

 

Ger van de Ven, Tweede Deken, maar aftredend gaat het wat rustiger aan doen. Na ruim 20 jaar van ontzettend veel inzet is het voor Ger genoeg geweest als bestuurslid. Na mooie woorden van de Hoofdman en een fles Nipperke wordt Ger bedankt door een luid applaus.Dit applaus heeft Ger zeker verdiend. Ook Ger is al meer dan 40 jaar actief lid binnen ons Gilde. Hij is begonnen als vendelier en nu nog actief schutter in diverse competities. Hij heeft het huidige schietterrein mee helpen realiseren en brengt aan de schutsbomen nog regelmatig uitbreidingen aan. Bij het kwartier van Oirschot zit hij al 30 jaar in de schietcommissie om onder andere de wedstrijden tijdens de gildedagen in goede banen te leiden. Het kaartschieten op de kermisdinsdag is bij hem ook nog steeds in goede handen. Het “koning der koningen van de gemeente Eersel” is door hem geďntroduceerd. Zelf is hij bij  ons eigen gilde 2 maal koning geweest, na de 2de maal, is hij als tweede deken in het bestuur gekomen. Dat is dus al ruim 20 jaar geleden. In 1998 was hij medeoprichter van de zomermarktcommissie en daarvan ook jarenlang voorzitter geweest. Dat hier de stekker nu uitgetrokken is deed Ger ook ontzetten veel pijn. En alsof dat nog niet genoeg is heeft hij in 1986, 2000 en 2010 het gildefeest mee georganiseerd. Voor Ger was er dan ook niet voor de niets een Koninklijke Onderscheiding weggelegd. Dit lintje is natuurlijk de kroon op al zijn werk voor onder andere ons Gilde.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stephan Lemm is voorgedragen voor nieuwe Tweede Deken. Van alle aanwezige krijg hij de volledige waardering en wordt benoemd tot zijn nieuwe functie. Stephan is vergeleken bij deze heren eigenlijk nog maar een “broekie”.

In 2004 is hij pas officieel lid geworden van het Gilde. Nadat diverse familieleden hem al voor waren gegaan is het aan Stephan de eer om de familienaam Lemm weer hoog te houden. Naast het Gilde heeft Stephan nog diverse hobby’s. De Knegselse Boys, biljarten, maar tegenwoordig is zijn grootste passie toch wel de jacht. Na het behalen van zijn acte is Stephan een volleerd schutter.

Stephan zijn ervaringen, ideeën en meningen komen zeker van pas in zijn nieuwe functie.

   

Henk Janssen is voorgedragen voor nieuwe Opgaande Deken. Ook hij krijgt van alle aanwezige een 100% positieve uitslag om in zijn nieuwe functie in de Overheid deel te nemen. Ook Henk is geen onbekende in de Overheid. In de periode 1990-1993 was Henk Koning van het Gilde en daarbij ook direct lid van de Overheid. Daarna heeft Henk nog diverse jaren als barbeheerder gewerkt en waren de lijntjes met diverse ook kort. Als succesvolle schutter, met diverse prijzen op zak als korps en individueel, weet Henk alles over het schieten, de wapens en allerlei regels omtrent dit. Met het vertrek van Ger is Henk dus een ideale aanvulling om zijn kennis en kunde te delen in de Overheid.

 

Frits, Stephan en Henk proficiat en succes met alles.

Ger bedankt voor alles en wel betrokken blijven met al jouw know-how.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwe Koning Ruud Verstijnen (21 jaar)

Op maandagmiddag 17 juli rond de klok van  15.10 uur viel het verlossende schot. Nadat  5.x leden mee geschoten hadden voor het Koningschap van de Gilde St. Monulphus en Gondulphus. Met 118.x schoten was de kleurrijke vogel naar beneden.RuudVerstijnen mag zich de 45e Koning van het Knegselse Gilde noemen, Ruud mag zich niet de jongste Koning van het Gilde noemen, maar hij is wel jongste lid van de vereniging. In het dagelijkse leven is Ruud fietsenmaker en lasser bij VDL in Hapert.Alle aanwezige hebben  de nieuwe Koning ter plekke al van harte gefeliciteerd. Maar later die middag aangekomen bij Dinee Cafe De Kempen is er met de Erewijn nog een officiele toast uitgebracht op de nieuwe Koning.