Welkom.

Welkom op de website van het Knegsels gilde St. Monulphus en Gondulphus. Een levendige vereniging met een grote historie en tal van langere en kortere tradities.

Via het menu bovenin kunt u naar diverse andere pagina´s. Op deze pagina staan de hoofdpunten en wat foto´s.

Deze site komt het best tot zijn recht op een groot scherm.Tekst loopt door onder de foto’s.

Nieuws

Hieronder staan de laatste nieuwsberichten over het gilde.

Volg ook onze facebookpagina voor meer berichten.

Tekst loopt door onder de berichten en foto’s.
(tip; scroll aan de zijkant van het scherm om voorbij het facebook blok te komen en scroll in het facebook blok om de facebook berichten te lezen).Hieronder volgen de laatste nieuwsberichten;

Vrije wedstrijd jeu de boules en schieten op de wip

Geachte gildeschutters en liefhebbers jeu de boules, Op zondag 19 maart as. organiseert ons Gilde “Sint Monulphus & Gondulphus” te Knegsel op ons schietterrein “ ́t Trefpunt” aan de Vessemseweg 7a te Knegsel een vrije wedstrijd. Op deze dag houden we schietwedstrijden op wip en een klein toernooi jeu de boules. Deelname aan de wedstrijd …

Jaarvergadering 2023

Maandag 13 februari hebben we onze jaarlijkse ledenvergadering gehad. Er is kort teruggekeken op het afgelopen jaar, waarin we na 2 corona jaren eindelijk weer onze normale gilde activiteiten hebben kunnen oppakken. We zijn weer naar gildefeesten geweest, op bedevaart naar Maria in ’t zand te Zandoerle, onze woensdagavond-gildeavond was in de zomer weer goed …

Agenda

Onder het menu “Agenda” in de menubalk zijn diverse agenda’s te selecteren.
Een totale agenda en daarnaast diverse agenda’s gefilterd op de activiteiten; “Woensdagavond – Gildeavond”, Algemene gildeactiviteiten, schietwedstrijden, overheidsagenda.
Agenda totaal overzicht

Om de 2 weken op woensdag avond is het;
Woensdag-avond – Gilde-avond
Op deze avonden vermaken we ons met:
Oefenen van trommen, vendelen, geweerschieten, onderlinge competities, Jeu de boule, koffiedrinken en buurten. Ook worden hier regelmatig leuke extra’s georganiseerd. Houd daarvoor de agenda in de gaten.
Woensdag Gildeavond

In de agenda van algemene gildeactiviteiten vind je onze andere georganiseerde activiteiten. Met natuurlijk naar welke gildedagen we gaan, maar ook onze jaarlijkse potgrondactie en het dorpskoning schieten.
Activiteiten agenda

Voor de schutters is er ook een aparte agenda, met alleen schietwedstrijden. Hierin staan de datums van alle competitie en vrije schietwedstrijden.
Schietagenda

Bij al onze activiteiten zijn bezoekers van harte welkom!

Heden en verleden

Ons gilde bestaat al sinds 1775. Een korte beschrijving van het ontstaan van het gilde vind je op de pagina Ontstaan.
Op de andere sub pagina’s kun je zien wie onze koningen en hoofdmannen waren door de jaren heen.

Wie zijn het gilde

Het Knegselse gilde is een typisch Brabants Schuttersgilde.
De oudste gildes zijn ontstaan als beschermers van hun stad of dorp. Tegenwoordig zijn de gildes vooral gezelligheidsverenigingen.

Schuttersgildes worden gecategoriseerd onder hun hoofd-wapen. Zo zijn er kruisboog-, handboog-, voetboog- en geweerschutters-gildes. Kruisboog en handboog gildes zijn weer onder te verdelen in categorie “op wip” of “op doel”. De voetboog en geweerschutters schieten in Brabant alleen “op wip”.

Wij zijn een geweerschuttersgilde. We schieten met diverse kalibers, maar voornamelijk met een licht kaliber. Enkele keren per jaar word er met “zwaar”kaliber geschoten op de grote puist en eens in de 3 jaar op de houten koningsvogel.

Naast dat we officieel een geweerschuttersgilde zijn, is het merendeel van onze leden geen schutter. Bij de Brabantse gildes is het ook gebruikelijk dat er meerdere tamboers, vendeliers en bazuinblazers aanwezig zijn. Sommige gildes hebben ook nog een standaardruiter. Voor al deze activiteiten worden er ook meerdere keren per jaar wedstrijden georganiseerd.

De laatste jaren is het jeu de boule ook bij meerdere gildes een activiteit geworden en ook wij hebben zelf actieve jeu de boulers. Hiervoor hebben we 4 banen aangelegd en deze worden veelvuldig gebruikt.

Heeft u interesse in ons gilde in het algemeen, of wilt u deelnemen aan 1 van onze activiteiten, dan nodigen we u graag uit bij ons clubhuis “’t Trefpunt”. Zie de agenda wanneer wij aanwezig zijn.

Voor contact en meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat.

secretariaat@knegselsgilde.nl