Welkom.

Welkom op de website van het Knegsels gilde St. Monulphus en Gondulphus. Een levendige vereniging met een grote historie en tal van langere en kortere tradities.

Via het menu bovenin kunt u naar diverse andere pagina´s. Op deze pagina staan de hoofdpunten en wat foto´s.

Deze site komt het best tot zijn recht op een groot scherm.Tekst loopt door onder de foto’s.

Nieuws

Hieronder staan de laatste nieuwsberichten over het gilde.

Volg ook onze facebookpagina voor meer berichten.

Tekst loopt door onder de berichten en foto’s.
(tip; scroll aan de zijkant van het scherm om voorbij het facebook blok te komen en scroll in het facebook blok om de facebook berichten te lezen).Hieronder volgen de laatste nieuwsberichten;

Beste wensen!

Het gilde wenst iedereen een zalig kerstfeest, fijne feestdagen en een voorspoedig 2023. Het was een mooi jaar met gildefeesten en gezellige activiteiten. Fijn dat het allemaal weer mogelijk is na de heftige corona periode. Een jaar met een nieuwe hoofdman met een frisse kijk en inspirerende ideeën. Maar ook een jaar waarin we afscheid …

kermis schieten 2022

Dinsdag 13 september was het weer het gebruikelijke kermisschieten. Het was weer een gezellig samenzijn. Het Jantje Pasmans-schild werd gewonnen door Siem Jacobs, en het Hendrik van Boxem wisselschild werd gewonnen door Dinie Wouters. Voor de buurt en verdere genodigde werd er nog een flesje wijn verschoten, gewonnen door Josje Konings. Later op de middag …

Dorpskoning schieten 2022

Na 2e mooie zomerse woensdagavonden en een gezellige zaterdagmiddag is er flink gestreden in de diverse wedstrijden. In totaal waren er 3 verschillende disciplines, welke we normaal bij het gilde ook hanteren en dat is individueel, viertal en als belangrijkste natuurlijk het koningsschieten. Het viertal en individueel word geschoten “op wip” en het koningschieten gebeurt …

Agenda

Onder het menu “Agenda” in de menubalk zijn diverse agenda’s te selecteren.
Een totale agenda en daarnaast diverse agenda’s gefilterd op de activiteiten; “Woensdagavond – Gildeavond”, Algemene gildeactiviteiten, schietwedstrijden, overheidsagenda.
Agenda totaal overzicht

Om de 2 weken op woensdag avond is het;
Woensdag-avond – Gilde-avond
Op deze avonden vermaken we ons met:
Oefenen van trommen, vendelen, geweerschieten, onderlinge competities, Jeu de boule, koffiedrinken en buurten. Ook worden hier regelmatig leuke extra’s georganiseerd. Houd daarvoor de agenda in de gaten.
Woensdag Gildeavond

In de agenda van algemene gildeactiviteiten vind je onze andere georganiseerde activiteiten. Met natuurlijk naar welke gildedagen we gaan, maar ook onze jaarlijkse potgrondactie en het dorpskoning schieten.
Activiteiten agenda

Voor de schutters is er ook een aparte agenda, met alleen schietwedstrijden. Hierin staan de datums van alle competitie en vrije schietwedstrijden.
Schietagenda

Bij al onze activiteiten zijn bezoekers van harte welkom!

Heden en verleden

Ons gilde bestaat al sinds 1775. Een korte beschrijving van het ontstaan van het gilde vind je op de pagina Ontstaan.
Op de andere sub pagina’s kun je zien wie onze koningen en hoofdmannen waren door de jaren heen.

Wie zijn het gilde

Het Knegselse gilde is een typisch Brabants Schuttersgilde.
De oudste gildes zijn ontstaan als beschermers van hun stad of dorp. Tegenwoordig zijn de gildes vooral gezelligheidsverenigingen.

Schuttersgildes worden gecategoriseerd onder hun hoofd-wapen. Zo zijn er kruisboog-, handboog-, voetboog- en geweerschutters-gildes. Kruisboog en handboog gildes zijn weer onder te verdelen in categorie “op wip” of “op doel”. De voetboog en geweerschutters schieten in Brabant alleen “op wip”.

Wij zijn een geweerschuttersgilde. We schieten met diverse kalibers, maar voornamelijk met een licht kaliber. Enkele keren per jaar word er met “zwaar”kaliber geschoten op de grote puist en eens in de 3 jaar op de houten koningsvogel.

Naast dat we officieel een geweerschuttersgilde zijn, is het merendeel van onze leden geen schutter. Bij de Brabantse gildes is het ook gebruikelijk dat er meerdere tamboers, vendeliers en bazuinblazers aanwezig zijn. Sommige gildes hebben ook nog een standaardruiter. Voor al deze activiteiten worden er ook meerdere keren per jaar wedstrijden georganiseerd.

De laatste jaren is het jeu de boule ook bij meerdere gildes een activiteit geworden en ook wij hebben zelf actieve jeu de boulers. Hiervoor hebben we 4 banen aangelegd en deze worden veelvuldig gebruikt.

Heeft u interesse in ons gilde in het algemeen, of wilt u deelnemen aan 1 van onze activiteiten, dan nodigen we u graag uit bij ons clubhuis “’t Trefpunt”. Zie de agenda wanneer wij aanwezig zijn.

Voor contact en meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat.

secretariaat@knegselsgilde.nl