Historische ommegang Knegsel

Op 24 september neemt het gilde deel aan de Historische ommegang in Knegsel.

Van 11:00u tot 16:00u laten wij bezoekers kennis maken met onze eeuwenoude tradities en gebruiken en is er ook de mogelijkheid om zelf te trommen en te vendelen.

Graag geven we op deze dag uitleg over hoe het er vroeger aan toe ging en hoe de gildes met hun tijd meegaan, waarbij we tradities niet uit het oog verliezen.

Voor meer informatie over de Historische ommegang verwijzen we graag door naar hun website (opent in een nieuw venster).Voor een stukje historie van ons gilde klik op de groene knop hieronder.De tradities van de Noord-Brabantse Schuttersgilden zijn officieel erkend als immaterieel erfgoed, op de volgende pagina hebben we daar meer over verteld.Graag vestigen we ook nog een keer aandacht op het fotografie project van Ida van Boekel.
Dit mooie project is erop gericht om het gildewezen te promoten. Het jongste en oudste lid van meerdere gilden hebben zich laten portretteren. Het laat zien dat het gilde echt van nu is (opent in een nieuw venster).Meer uitleg over het gilde vind je hier;Hieronder enkele fotos van het vendelen van voor 2000.
Tijdens de ommegang is het mogelijk om zelf te vendelen.

Hieronder enkele fotos van onze tamboers van voor 2000.
Tijdens de ommegang is het mogelijk om zelf te trommen.

Hieronder enkele groepsfotos van voor 2000.
Op deze foto’s is duidelijk te zien dat voor 1930 het gilde nog in het “zondagse pak” erop uit trok. Later zijn de gildes zich in meer historische kostuums gaan kleden. De eerstvolgende groepsfoto na 1929 is gemaakt in 1966 of 1967 en daar staat 1 tamboer op die een historisch uniform aan heeft. In 1983 zijn tamboers, vendeliers en schutters in een nieuw uniform gestoken. Het bestuur en andere leden hebben dan eenzelfde zwart pak met rode sjerp. In 2000 zijn we als gilde geheel ge├╝niformeerd gegaan en is het “zondagse” pak helemaal verdwenen. Zie de groepsfoto op de voorpagina.