Uitleg Gilde

Het Knegselse gilde is een typisch Brabants Schuttersgilde.
De oudste gildes zijn ontstaan als beschermers van hun stad of dorp. Tegenwoordig zijn de gildes vooral gezelligheidsverenigingen en nadrukkelijk geen schietvereniging.

Schuttersgildes worden gecategoriseerd onder hun hoofd-wapen. Zo zijn er kruisboog-, handboog-, voetboog- en geweerschutters-gildes. Kruisboog en handboog gildes zijn weer onder te verdelen in categorie “op wip” of “op doel”. De voetboog en geweerschutters schieten in Brabant alleen “op wip”.

Wij zijn een geweerschuttersgilde. We beoefenen het traditionele schieten met diverse kalibers, maar voornamelijk met een licht kaliber. Enkele keren per jaar word er met “zwaar”kaliber geschoten op de grote puist en eens in de 3 jaar op de houten koningsvogel.

Naast dat we officieel een geweerschuttersgilde zijn, is het merendeel van onze leden geen schutter. Bij de Brabantse gildes is het ook gebruikelijk dat er meerdere tamboers, vendeliers en bazuinblazers aanwezig zijn. Sommige gildes hebben ook nog een standaardruiter. Voor al deze activiteiten worden er ook meerdere keren per jaar wedstrijden georganiseerd.

De laatste jaren is het jeu de boule ook bij meerdere gildes een activiteit geworden en ook wij hebben zelf actieve jeu de boulers. Hiervoor hebben we 4 banen aangelegd en deze worden veelvuldig gebruikt.

Heeft u interesse in ons gilde in het algemeen, of wilt u deelnemen aan 1 van onze activiteiten, dan nodigen we u graag uit bij ons clubhuis “’t Trefpunt”. Zie de agenda wanneer wij aanwezig zijn.

Voor contact en meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat.

secretariaat@knegselsgilde.nl